מאז ועד היום: כל מה שלא ידעתם על הפיצה

המשולש הכי טעים בהיסטוריה – כל הדרך של מאפה הבצק הקלאסי מהפיתה העיראקית ועד פיצת אנשובי ופפרוני. סיפורה של פיצה

דומינוספיצה המבורגר של דומינו'ס פיצה. צילום: דן פרץ

ההיסטוריה של הפיצה: פיתה – עגבנייה - גבינה

לא במקרה מזכיר הבסיס של הפיצה האיטלקית המסורתית בצק של פיתה ערבית (הידועה בישראל בשם פיתה עיראקית). את בסיס הפיתה הביאו כפי הנראה הערבים לאיטליה כאשר כבשו חלקים מדרום איטליה בראשית המאה ה-10. האיטלקים שיכללו את הרעיון של הפיתה כאשר הניחו מעליה מגוון של תוספות שונות שמקורן במטבח האיטלקי, כולל גבינות קשות.

רוטב העגבניות הפך לחלק מהפיצה רק בשלב מאוחר יחסית. העגבנייה הגיעה לאירופה בראשית המאה ה-16, כאשר האירופאים הגיעו לפרו שבדרום אמריקה. בתחילה חשבו האירופאים שהעגבנייה רעילה לבני אדם, אבל במהרה היא הפכה למוצר מזון בשימוש בקרב דלי האמצעים שהוסיפו את העגבניות לבצק הפיצה. רוטב העגבניות הפך להצלחה, ובמהרה המאכל התפשט ברחבי נאפולי.

משלוחי פיצה בתל אביב - תתפנקו על מגש

POOD TV: המלצות צפייה עם טעם טוב

מרגריטה דה לה פיצה

במאה ה-18, הפיצה נחלה הצלחה כה רבה עד כי מלכת נאפולי, מריה קרולינה ביקשה שיבנו תנור לבנים במטבחה כדי שהטבח שלה יוכל להכין פיצות עבורה ועבור אורחיה. באותם ימים, הפיצה הייתה מאכל עניים, וקרולינה הכריחה את האצילים לאכול פיצות. בשנת 1889, מרגריטה דה סבויה, מלכת איטליה, אשתו של אומברטו הראשון (וגם בת דודתו), הזמינה בעת שהותה באזור נאפולי את אופה הפיצות הפופולרי ביותר בזמנו, רפאל אספוזיטו, כדי שיכין עבורה את מיטב הפיצות שלו.

אחת מהפיצות שהכין, פיצה על בסיס גבינת מוצרלה, ריחן ועגבניות, מצאה חן בעיניה במיוחד וכך קיבלה את השם "פיצה מרגריטה". שלושת המרכיבים העיקריים שלה, הגבינה הלבנה, הריחן הירוק ורוטב העגבניות האדום, באו לסמל את צבעי הדגל האיטלקי החדש.

דומינוספיצת כוסמין של דומינו'ס פיצה. צילום: דן פרץ

הפיצות של היום: מוצרלה, פסטו ופפרוני

פיצה איטלקית
הפיצה האיטלקית המסורתית מבוססת על בצק פשוט שמורכמב קמח מלא, שמרים ומים בלבד. את הבצק מרדדים ביד (ללא עזרת מערוך) לשכבת בצק עגולה ודקה, דמוית פיתה עיראקית או דרוזית, מוסיפים את הרטבים והתוספות השונות ומכניסים לתנור אפיה בחום גבוה מאוד לקבלת בסיס דק ופריך.

גרים בחיפה? כל המשלוחים של פיצות באזור חיפה

הקלאסיקות של איטליה
נפוליטנה: פיצה נפוליטנה היא הפיצה האיטלקית המוכרת ביותר. פיצה זו מבוססת על רוטב עגבניות עם תבלינים כמו שמן זית, שום ואורגנו. מעל הרוטב יש גבינת מוצרלה ותוספות מגוונות של זיתים, פטריות ועוד.

לבנה: פיצה פחות מוכרת מחוץ לאיטליה, המבוססת על אותו בצק מסורתי אך ללא רוטב עגבניות. את הרוטב המוכר מחליף רוטב על בסיס שמנת או רוטב פסטו ולפעמים הפיצה מוגשת ללא שימוש כלל ברוטב אלא רק בגבינות ומגוון תוספות.

קלצונה: ידועה גם כ"פיצה ממולאת" או "פיצה על פיצה". פיצת קלצונה עשויה בסגנון פיצה נפוליטנה, כאשר הבצק מקופל לפני האפייה בצורת חצי סהר באופן בו הרוטב, הגבינה והתוספות השונות הופכים למילוי בתוך הפיצה.


דומינוס
פיצה פרו של דומינו'ס פיצה. צילום: דן לב

פיצה אמריקאית
בגרסתה האמריקאית, בצק השמרים של הפיצה הפך לעבה יותר ולפיצה התווספו תוספות שונות שאינן דווקא מהמטבח האיטלקי, כדוגמת פיצה בנוסח הוואי בתוספת אננס, פיצה בתוספת דג אנשובי, פיצה עם פפרוני (נקניק), בייקון וכן הלאה.

כיום אפשר למצוא את הפיצות המושחתות בכל הרשתות הגדולות כמו פיצה האט עם מגוון תוספות משגע, דומינו'ס פיצה עם מבחר שדרוגים בלתי נגמר ועוד ועוד.

תרכיבו את הפיצה שלכם: כל מגשי הפיצה במשלוח

כל המשלוחים מכל המסעדות