7 דברים שלא ידעתם על המבורגר

מה כבר אפשר להגיד על המבורגר שעוד לא נאמר? שהוא עשוי מבשר בקר ונחשב למאכל הלאומי של הארצות הברית, שיש לו אין סוף גרסאות ושכולם אוהבים אותו. עד כאן הכול נכון, אבל יש עוד כמה עובדות קצת פחות ידועות. למענכם נכנסנו לעובי הקציצה.



1. מוצא ההמבורגר נקרא כך מפני שהוא הומצא בעיר המבורג שבגרמניה. המדקדקים יודעים לספר שלאיש שמאחורי האגדה קראו אוטו קואזה, טבח תושב העיר, שהמציא בשנת 1891 קציצת בשר טחון צלויה ועליה ביצת עין. לארצות הברית הגיע ההמבורגר בגרסה נטולת ביצה, כנראה על ידי מהגרים גרמנים. התיעוד המוקדם ביותר להגעתו ליבשת נמצא בגיליון השיקגו דיילי טריביון שהתפרסם בחמישה ביולי 1896. הפריצה הגדולה של ההמבורגר קרתה בשנת 1904 ביריד העולמי שהתקיים בעיר סנט לואיס. אחרי כן כבר אי אפשר היה לעצור את צונאמי קציצת הבשר.

2. ההמבורגר הראשון נמכר בארצות הברית בשנת 1921 במסעדת White Castle שבקנזאס. הטבח וולטר א.אנדרסון וסוכן הביטוח וו.א.אינגרם הקימו את מה שנחשב לרשת ההמבורגר הוותיקה ביותר והגישו את קציצת הבשר על מצע בצלים קצוצים ומלפפון חמוץ. המחיר: 5 סנט בלבד.



3. שיאים לפי ספר השיאים של גינס ההמבורגר הגדול ביותר בעולם הוכן בשנת 2012 ב-BLACK BEAR CASINO RESORT במינסוטה שבארצות הברית. קוטרו היה כשלושה מטרים ומשקלו 913.54 ק"ג. מעליו הונחו כ-24 ק"ג עגבניות, 23 ק"ג חסה, 27 ק"ג בצל, תשעה ק"ג חמוצים ושמונה ק"ג בייקון. ההמבורגר המעושר ביותר מוגש במסעדת  Fleur de Lys בלאס וגאס. כאן הגודל לא קובע אבל המרכיבים כן: נתח בקר מזן קובה היוקרתי, כבד אווז ופטריות כמהין. המחיר צנוע, רק 5,000 דולר, שרובו נעוץ בקבוק יין יוקרתי שמחליף את הקולה.

ערים פופולריות להזמנות הבורגר:
המבורגר בת ים
המבורגר חולון

המבורגר תל אביב
המבורגר רחובות


4. מכירות רשת מקדונלד'ס שולטת בשוק ללא עוררין. לפי אתר BurgerBusiness סך כל המכירות העולמי של החברה עומד על כמעט 88 מיליארד דולר (87,786,000 ליתר דיוק). במרחק רב אחרי מקדונלד'ס משתרכות בורגר קינג (17 מיליארד דולר) ו-וונדי'ס (9 מיליארד דולר). ענקית ההמבורגר משרתת 58 מיליון לקוחות ביום, ובחישוב פשוט נמכרים בסניפיה 75 המבורגרים בכל שנייה.

5. הבית העיר סיימור (Seymour) במדינת ויסקונסין שבארצות הברית נחשבת לבירת ההמבורגר. כאן חי וטיגן המבורגרים צ'רלי נגרין, אחד הטוענים לכתר ממציא ההמבורגר עוד בשנת 1885. צ'רלי החל למכור קציצות בשר כשהיה בן 15: הוא הכין את התערובת בביתו במרחק כ-50 ק"מ מסיימור, העמיס את הציוד על עגלה רתומה לשור ונסע לעיר למכור את מרכולתו ביריד. החל משנת 1989 חוגגים בעיר בכל חודש אוגוסט את פסטיבל ההמבורגר ביריד אוכל ושעשועים וכמובן בהכנת המבורגר ענק.



6. פופולריות כ-60 אחוז מסך כל הכריכים שנמכרים בעולם הם המבורגרים. במסעדות בארצות הברית המבורגרים וצ'יזבורגרים תופסים 70 אחוז מסך כל המכירות.

7. בשר במתכון המקורי משתמשים אמנם בבקר טחון אבל השוני התרבותי והדתי הוליד גרסאות על בסיס חומרי גלם אחרים. כך נצפו המבורגר עוף והודו, בופאלו, עז, יען, צבי ואפילו קנגורו. במחלקת הצמחונות/טבעונות מקובלים להכין המבורגר מתחליפי בשר כמו טופו וסייטן וגם מפטריות, אגוזים, עדשים ותערובת קטניות. הטעם בוודאי לא כמו במקור אבל בשם המצפון מותר להתפשר. רשימת התוספות צבעונית הרבה יותר, שלא לומר הזויה: רוטב אננס, ביצי שלו, קוויאר, בטטות (בהמבורגר הודו בנוסח חג ההודיה), וגם אגסים וסאות'רן קומפורט. אפילו הלחמניה, החלק הכי בסיסי, מקבל גיוונים וכבר נרשמו המבורגר בדונאט ובספגטי מעוצבים בצורת עיגול.