להזמין בריא זה אפשרי

אנחנו לא מאמינות באוכל אסור או אוכל מותר. אנחנו לא מאמינות באוכל בריא ואוכל לא בריא. לכל סוג מנה יש את היתרונות שלה. בהשוואות שעשינו מוצר מול מוצר לקחנו את המרכיבים והשוונו בינהם. ראינו את היתרונות שבכל מנה ועשינו החלטה. החלטות תזונתיות לא מתבססות על מנה אחת. הן מתבססות על הרגלי אכילה, בחירות מזון במשך היום ואכילה לפי רעב ושובע, כלומר כמויות. לגבי הערכים התזונתיים: היות וכל אחד מכין את המנה אחרת וממוצרי בסיס שונים, יכולה להיות שונות בערכים בין אותן המנות. לגבי הערכים התזונתיים: היות וכל אחד מכין את המנה אחרת וממוצרי בסיס שונים, יכולה להיות שונות בערכים בין אותן המנות.

המבורגר מול פיצה
למרות שההשוואה בין שתי מנות אלה מתבקשת, אנחנו לא אוהבות אותה. יש כאן שתי ארוחות, מזינות, משביעות ומאד מאד שונות אחת מהשנייה. בהשוואות הקודמות שלנו, בדקנו מנות דומות. אין שום דבר דומה בין פיצה להמבורגר, מעבר לכך שלשתי המנות הוציאו שם רע. ובנוסף, ברוב המקרים, בשתי סוגי המנות, אנשים לא עוצרים כשהם שבעים אלא ממשיכים לאכול עד שנגמר. תופסים אותן כג'אנק פוד, מנות שלא כדאי לאכול ואז כשכבר מגיעים לאכול אותם, בולסים אותם במקום לאכול אותם ואז נשבעים שזו הפעם האחרונה בחיים.
אנחנו ננצל את ההזדמנות להראות פעם אחת את היתרונות של כל מנה.

השוואה תזונתית:

סידן

%פחמימות

פחמימות

%שומן

שומן

%חלבון

חלבון

קלוריות

מנה

65

49.75

102.48

31

28

18

38

824

המבורגר 300 גר כולל לחמנייה

603

 

38.41

 

61.45

43

31

19

30

640

פיצה

2 סלייסים

 

שתי המנות מזינות, מכילות את כל אבות המזון ומשביעות. בשתיהן אותה כמות חלבון מקור החלבון בהמבורגר הוא בשר הבקר, בפיצה הגבינה הצהובה. בפיצה יש סידן (כמות מאד יפה) ובהמבורגר יש ברזל (והרבה).

רוב האנשים מזמינים המבורגר 300 גרם ולא 250 גרם ופיצה היא לא ארוחה אם אוכלים רק סלייס אחד. שני סלייסים יכולים להיחשב כארוחה (ואפילו שלושה). כמובן שכל סלייס משנה את הערכים.

לתפיסתנו אין אוכל משמין ולעומת מה שנהוג לחשוב, בהמבורגר יש יותר פחמימות ויותר שומן מאשר בפיצה. פיצה גם מכילה פחות קלוריות. כמובן שגם לתוספות יש מחיר והערכים ישתנו אם תוסיפו רטבים או תוספות לשני המאכלים.

קשה לנו לבחור במנה מועדפת מכיוון ששתי המנות מאוזנות ומשביעות והטריק הוא לעצור בתחושת השובע

לחצו כאן להזמנות משלוחי פיצה   

לחצו כאן להזמנות משלוחי המבורגר


אגרול מול טורטיית עוף


שתי המנות טעימות, אפשר לאכול אותן בידיים וממש לא צריך להתאמץ להכניסן לפה. ההרכב התזונתי של המנות שונה למרות הדמיון במרכיבים (בצק ועוף). האגרול מטוגן בשמן עמוק ועדיין כמות השומן בו נמוכה מזו שבטורטיה. ההמלצה לכמות שומן במנה היא עד 30%, לזה גם מתכוונים כשאומרים שכמות השומן אינה גבוהה. בגלל הערך הקלורי השונה בין המנות, כמות הפחמימות באגרול הרבה יותר גדולה מהטורטייה, למרות ששתי המנות עטופות בבצק. ההבדלים בכולסטרול זניחים. ההבדלים בכמות המלח גדולים.

מבחינה תזונתית הערכים למנות מסודרים בטבלה הבאה:

גבוה או נמוך בהשוואה בין המנות האלה בלבד

 

טורטייה

אגרול

קלוריות

גבוה

נמוך

שומן

גבוה

נמוך

חלבון

גבוה

נמוך

מלח

גבוה

גבוה יותר

 

אבל בואו נודה על האמת. מי אוכל רק אגרול אחד? אז נשווה את הנתונים לשני אגרולים לעומת טורטייה אחת.

מנה לאכילה

קלוריות

חלבון

גרם

%חלבון

שומן

גרם

%שומן

פחמימות

גרם

%פחמימות

כולסטרול

מג

מלח

מג

אגרול עוף 2

420

10

9

16

33

64

58

64

1880

טורטיית עוף

343

15

17

21

55

26

30

40

625

 

 ואז  ההשוואה היא:

גבוה או נמוך בהשוואה בין המנות האלה בלבד

 

טורטייה

אגרול

קלוריות

נמוך

גבוה

שומן

גבוה

נמוך

חלבון

גבוה

נמוך

מלח

גבוה

מאד מאד גבוה

אז במה נבחר: ערך שומן נמוך אך מלח גבוה למנה או ערכי חלבון ושומן גבוהים?

העצה שלנו? לכו על מה שטעים לכם. מבחינה תזונתית יש כאן תיקו תזונתי .המלצתנו היא להפסיק לאכול כשאתם שבעים. וזו הדרך ליהנות מבחירה ולאכול פחות שומן ופחות קלוריות.

לחצו כאן להזמנות משלוחי אוכל סיני

לחצו כאן להזמנות משלוחי טורטיה

שניצל וכריך אנטריקוט

ברזל

מלח (נתרן)

כולסטרול

פחמימות

(סוכר)

%שומן במנה

שומן

%חלבון במנה

      חלבון

קלוריות

מנה לאכילה

2

 

717

 

260.3

 

24.7

 

43.6

 

25.6

 

       

35.54

 

 

47

 

529

 

שניצל

1.74

 

1352

 

74

 

42.2

 

56

 

37

 

16.13

 

24

 

595

 

כריך אנטרקוט

 

המובן מאליו הוא שמדובר בכריך אנטריקוט לעומת חזה עוף טבול בפירורי לחם בכריך מן הסתם, כמות הפחמימות גדולה יותר. ההבדל הקלורי זניח מכיוון ששני סוגי הבשר מטוגנים (האנטריקוט מוקפץ וחזה העוף בשמן עמוק). הכל יחסי כשמנתחים ערך תזונתי -  בשניצל כמות השומן גבוהה, אבל בכריך בגלל התוספות (מיונז, בצל מטוגן וכדומה אחוז השומן גבוהה יותר. כמות הכולסטרול בשניצל  יותר גדולה משמעותית מאשר באנטרקוט, מכיוון שכמות העוף במנת השניצל היא 250 גר' לעומת 100 גר' אנטרקוט במנת הכריך. כמות הברזל דומה בשתי המנות.

לסכום:       שניצל- פחות שומן, יותר כולסטרול וכמות פחמימות קטנה

                כריך אנטרקוט- יותר שומן, פחות כולסטרול, יותר פחמימות

אנחנו בעד האנטרקוט. המנה מאוזנת, מכילה את כל אבות המזון, ולכן גם משביעה. בשניצל חסרות הפחמימות לאיזון.

 לחצו כאן להזמנות משלוחי סנדוויצ'ים 

לחצו כאן להזמנות משלוחי שניצל 

 

סושי מול אורז מטוגן טקסט:


למי שחשב עד עכשיו שסושי היא מנה טובה לקבלת חלבונים, שיחשוב שוב. רוב המנה מורכבת מפחמימות. זאת הסיבה שאחרי שעתיים של ארוחת סושי אנחנו מתחילים לחשוב על הדבר הבא לאכול, כי יש תחושה שחסר משהו (כמובן שאם תאכלו כמות יותר גדולה תרגישו אחרת).

הסושי היא מנה שיש בה את כל מרכיבי התזונה. אבל בגלל מיעוט החלבון, והשומן, תמיד תשאיר אתכם קצת רעבים ומחפשים. הרוב יזמינו רולים ואת ההשוואה ערכנו על פי הבחירה הזו. מאד כדאי לשלב בהזמנה סשימי או ניגירי.

האורז המטוגן עתיר שומן בגלל הטיגון. אבל, לא נופל בכמות החלבון ממנת הסושי בזכות הביצה. מפתיע נכון? האורז ישאיר אתכם יותר שבעים, בגלל כמות השומן, אבל לא בטוח שמסופקים.

ההחלטה כאן פשוטה - סושי. תזמינו קצת יותר או תצרפו לזה מנות חלבוניות כמו טופו, דג או שיפוד וכו, להפוך את המנה למשביעה. בתיאבון!!!!

לחצו כאן להזמנות משלוחי סושי

מנה לאכילה

קלוריות

שומן – גרם

אחוז שומן

חלבון גרם

אחוז חלבון

פחמימות גרם

אחוז פחמימות

כולסטרול – מ"ג

סושי עם אורז ודג,8 יחידות

 

286

1.5

5

9

12

56

83

9

 

אורז מטוגן

389

18

42

7.5

8

48

49

75

 


ספגטי בולונז מול ספגטי אלפרדו

מלח

פחמימות

כולסטרול

%שומן

שומן

חלבון

חלבון

קלוריות

מנה

895

44

33

34

    

13.3

 

18

 

16

346

בולונז

      

113

 

44

 

66

47

 

25.04

 

8

 

    

10

471

 

אלפרדו

 

מה יש לנו כאן? פסטה אחת עם בשר ואחת עם רוטב שמנת. די ברור שכמות החלבון בפסטה בולנז תהיה ממש יותר גבוהה. אם תוסיפו פרמזן, לפסטה אלפרדו, תוכלו לשפר את כמות החלבון במנה (ותעלו גם את כמות המלח ואז כמות המלח במנות תהיה כמעט שווה), אבל לא תגיעו לכמות החלבון שיש ברוטב הבולונז.

ברוטב הבולונז (אם לא הוספתם גבינת פרמז'ן לרוטב האלפרדו) יש הרבה יותר נתרן (מלח). הסיבה לכמות הנתרן הגבוהה היא ההכשר שהבשר עובר בארץ. במידה ואת הרוטב יכינו עם רסק עגבניות או עגבניות משומרות – כמות הנתרן תגדל מכיוון שלנוחות יש מחיר. מלח הוא חומר שימור ולכן, בכל מנה שמשתמשים בקופסאות שימורים, יהיה יותר מלח באופן משמעותי. מבחינה קלורית ומבחינת שומן – רוטב האלפרדו, בגלל השמנת והחמאה, עולה על רוטב הבולונז.

אם אתם אוהבים רוטב אלפרדו יותר מרוטב בולנז – הזמינו אותו. אבל אם אנחנו מתבקשים לבחור מנה שיותר מאוזנת מבחינת רכיבי המזון שלה, כמובן שנבחר בבולונז. כהמלצה הסוד הוא בגיוון–  פעם בולונז, פעם אלפרדו והכי חשוב – איכלו עד תחושת שובע. בתאבון.

 

ספגטי מול נודלס

מנה לאכילה

קלוריות

חלבון -גרם

%חלבון

שומן - גרם

%שומן

ויטמין C מ"ג

פחמימות- גרם

%פחמימות במנה

ברזל מ"ג

ספגטי בולונז עם בשר בקר

346

16

18.7

13

34.6

8

38.2

44

2.1

ספגטי ברוטב עגבניות עם שמן זית

280

8

11.3

6

19.9

17

48.3

69

1.2

איטריות עם ירקות וחזה עוף מוקפץ

255

10

15.4

13

45.9

40

25.64

40

1.2


מדובר במנות שבסיסן זהה, מנות מאוזנות, משביעות שכוללות את כל אבות המזון – ספגטי בולונז מול נודלס עם ירקות מוקפצים וחזה עוף. הספגטי ברוטב עגבניות לא עומד בשום דרישה תזונתית מבין השלוש. מנה נחמדה, אבל חסרה. היא יורדת מהתחרות.

כמות החלבון בין הפסטה בולנז לאטריות ירקות ועוף דומה. תזונתית ההבדל בין המנות לא משמעותי. בפחמימות, למרות שנראה על פניו שיש בבולנז יותר, כשחוקרים לעומק, מגלים שאחוז הפחמימות בבולונז לא גדול תזונתית באופן משמעותי. אז מה נשאר לבדוק? שומן. בפסטה בולנז כמות השומן במנה יותר קטנה מאשר באטריות עם העוף. לא בכל מנה שיש בה בקר יש יותר שומן. נכון שכמות השומן זהה כשמסתכלים על הנתונים,  אבל אל תטעו - כדי לדעת באמת כמה שומן יש במנה צריך להסתכל על החלק של השומן יחסית למרכיבים האחרים. מבלבל? בשביל זה יש לכם אותנו, הדיאטניות J

מבחינת ויטמינים ומינרלים - שימו לב לויטמין סי. למרות שכבר כולנו יודעים שהוא נהרס בבישול, מתברר שכאשר "מקפיצים" אותו לא הורגים אותו לגמרי. הערכים המצוינים הם אחרי בישול, לא לפני. אז אפשר לקבל ויטמין סי גם באוכל מבושל, ובמקרה הזה, יש יותר ויטמין סי באטריות עוף מאשר בפסטה בולונז.  ואחרון חביב - הברזל. בבקר יש יותר ברזל. אין מה לעשות - בשר אדום עשיר יותר בברזל מאשר בעוף.

אנחנו בוחרות בבולנז. למה? כי יותר קשה לקבל ברזל במזון מאשר ויטמין סי. מספיק שתאכלו ירקות ופירות ותקבלו ויטמין סי בכמויות. ברזל, לעומת זאת, הוא אחד המינרלים שחסרים בתזונה להרבה אנשים ומחסור בברזל גורם לצרות

לחצו כאן להזמנות משלוחי פסטה 

לחצו כאן להזמנות משלוחי נודלס 


צ'יפס מול תפא"ד אפוי


אנחנו אוהבים לשנוא תפוחי אדמה. נאמר עליהם שהם משמינים, מנפחים ולא רצויים. להגיד את המילה צ'יפס זה אסור כששומרים על אורך חיים בריא. אבל כשמסתכלים על תפוח אדמה אפוי לעומת ציפס אנחנו מגלות דברים:

כולסטרול

אשלגן

מלח

פחמימות

חלבון

שומן

קלוריות

 

0

 

1672

 

 

681

 

56

 

6

 

 

22

 

435

 

 

 

ציפס

0

889

 

10

 

53

 

5

 

 

13.5

 

 

345

 

תפוח אדמה אפוי עם קליפה

22.5

 

1116

 

484.6

 

42

 

6

 

19.047

 

358

 

תפוח אדמה ברוטב שמנת ופטריות

 

לספורטאים שבינכם, אולי כדאי להחליף את הפסטה לפעמים? אין ספק שהם שניהם מקור פחמימות מצוין. תראו את כמויות האשלגן - לא מומלץ לחולי כלייה. כדאי לדעת שבבסיס אין שומן בכלל בתפוח אדמה, אבל כשמטגנים אותו בשמן עמוק (פעמיים ,לאניני הטעם בצ'יפס) או מזליפים קצת שמן על תפוח אדמה אפוי שלא יידבק ושיהיה יותר טעים, ברור שיהיה בו שומן. תודו, חשבתם שבצ'יפס יהיה הרבה יותר שומן לעומת תפוח אדמה אפוי. יש הבדל, אבל הוא קטן יותר ממה שחושבים,הסיבה לכך היא הטיגון בשמן עמוק, תפוח האדמה "נסגר" ולא יכול לספוג יותר, הוא נשאר לטיגון אך ורק בשביל הפריכות. כמות המלח  בצ'יפס יותר גדולה משמעותית כי מוסיפים מלח בשביל הטעם. כולסטרול אין אלא אם מוסיפים שמנת או חמאה כפי שאתם רואים בתפוח האדמה האפוי בתוספת של רוטב שמנת ופטריות.

בבחירת המנה יש שאלה של טעם ובעיקר שאלה של כמות. צ'יפס הרבה יותר קשה להפסיק לאכול מתפוח אדמה אפוי. אם תאכלו את זה או את זה על פי תחושת השובע שלכם, סביר שתאכלו  פחות  מהצ'יפס ויותר תפוח אדמה אפוי, כי הוא ממלא פחות - אבל אנחנו מכירות את הקושי.

ההמלצה שלנו: תפוח אדמה אפוי. לא כי הוא יותר בריא בהכרח, אלא כי יותר קל להפסיק לאכול אותו ויותר קל לאכול אותו בכמות מתאימה. אם אתם במתח או סתם משעוממים יותר קל "לתקוע" עוד ציפס מאשר "לחפור" בתפוח אדמה אפוי...בתיאבון!!!

הכתבה ונהתונים נכתבו ע"י צוות אתר "שיווי משקל"