ט"ו בשבט הגיע: הסיפור המלא של הפירות היבשים

השקדייה פורחת ומארזי הפירות צובעים את הרחובות - מדוע אוכלים פירות יבשים בט"ו בשבט, למה צריך לשים לב לפני שרוכשים פירות יבשים ואיך מכינים פירות יבשים וחגיגיים לבד בבית?

ט"ו בשבט הגיע, חג לאילנות. ט"ו בשבט הוא לא בדיוק חג במובן הקלאסי של המילה. למרות שמדובר ביום חגיגי למדי, עדיין מדובר ביום חול. ובכל זאת, לאורך ההיסטוריה נוצרו סוגים שונים של מנהגים סביב ט"ו בשבט. בעדות מסוימות נהגו לאכול את האתרוג שנשמר מחג הסוכות, בעדות אחרות הקפידו לאכול בט"ו בשבט חרובים ויהודי סלוניקי נהגו להכין בט"ו בשבט תבשיל של חיטה וערמונים.

חג שמח ופורח. צילום: שאטרסטוק

המכנה המשותף הרחב ביותר לכל המנהגים שהתפתחו בקהילות היהודיות סביב ט"ו בשבט, הם הפירות שתפסו את מרכז הבמה, בדגש על פירות שגדלו בארץ ישראל.

פירות וגם גבינות: מגשי אירוח במשלוח

החיים תותים: קינוחים מתוקים מומלצים

בט"ו בשבט אוכלים פירות "כחול-לבן"

הסיבה לכך שיהדות התפוצות שמה דגש על פירות שגדלו בישראל, נעוצה בעובדה שט"ו בשבט הוא מועד בעל משמעת מיוחדת בנוגע למצוות הרלוונטיות אך ורק ליבולים שגדלו בישראל. הכוונה היא ל"מצוות התלויות בארץ" כמו הפרשת תרומות ומעשרות, איסור ערלה ועוד.

כך לדוגמה, התורה מצווה עלינו להפריש אחוז מסוים מהיבול החקלאי לטובת העניים, להעביר חלק אחר מהיבול ללוויים ולכהנים שלא הורשו להחזיק אדמות ובנוסף לאכול חלק מהיבול שגידלנו, בירושלים. ישנו סדר מסוים של הפרשת תרומות ומעשרות, שתלוי במחזור חקלאי קבוע וכדי שניתן יהיה לדעת לאיזו שנה היבול של העץ שייך, מתייחסים לט"ו בשבט כיום הראשון שממנו מתחילה שנת המעשר החדשה.    

החג של הפירות היבשים. צילום: שאטרסטוק

למה דווקא פירות יבשים?

באופן עקרוני, אין שום סיבה שלא ניתן עדיפות בט"ו בשבט, לאכילת פירות ישראליים טריים. למעשה ישנם רבים שתוהים מדוע בכלל נהוג לאכול פירות יבשים, בזמן שיש לנו כל כך הרבה פירות טריים בישראל. הסיבה לכך קשורה לעובדה שמנהגי ט"ו בשבט התפתחו זמן רב לפני שניתן היה לשנע בקלות פירות ממדינה למדינה. למעשה ייבוש פירות היה הפתרון היחיד שאפשר ליהודים שחיו בגולה לאכול פירות שגדלו בארץ ישראל.

היום כמובן ישנן שיטות שימור רבות נוספות שמתקבלות כמובנות מאליהן ובכלל זה קירור והקפאה, שימור בוואקום ועוד. אך אפילו הפיכת הפירות לריבה לא הייתה אפשרית בעבר שכן עד לפני כ-300 שנים, הסוכר לא היה זמין כפי שהוא היום. לכן ביהדות התפוצות נהגו לאכול פירות מיובשים והמנהג העתיק השתמר עד ימינו.

לא כל הפירות היבשים נולדו שווים   

בעבר הפירות היבשים היו פירות שגדלו בארץ ישראל ועברו תהליך של ייבוש ותו לא. היום לעומת זאת, מדובר בסיפור שונה לגמרי: לא זו בלבד שרוב הפירות היבשים שנמכרים בישראל גדלו בתאילנד, טורקיה או סין, הרי שבדרך כלל היצרנים מוסיפים לפירות לא מעט חומרים מלאכותיים לפני שהם אורזים ושולחים אותם לישראל. בין השאר מדובר בחומרי זיגוג שתורמים לשיפור המראה של הפירות, חומרים משמרים המאריכים את חיי המדף שלהם, חומרים נגד פטריות וחיידקים ועוד. כל זה מבלי להזכיר את הסוכר, שנכון להיום מוסף לרוב הפירות היבשים שאנחנו אוכלים.  

אז נכון – תמיד ישנה אפשרות לתת עדיפות לפירות מיובשים שמגיעים אלינו בצורה הטבעית ביותר, מבלי שנוספו להם חומרים שונים. אך אלו האחרונים לרוב יהיו יקרים יותר ונדירים יותר. יתכן אף שתתקשו להתרגל לטעם של פרי מיובש שאינו מכיל תוספת סוכר. בהקשר זה נציין רק שישנם פירות יבשים המשווקים כפירות ללא תוספת סוכר, כשהכוונה היא לסוכר לבן בלבד. במקרים רבים, הפירות אכן לא מכילים תוספת סוכר אך מכילים תוספת של מיץ או רכז תפוחים למשל, שעשירים מאוד בסוכר מן הסתם.

נסו זאת בעצמכם. צילום: שאטרסטוק

למה לקנות כשאפשר להכין?

הדרך הטובה ביותר לוודא שהפירות היבשים שלכם גם גדלו בישראל וגם לא מכילים תוספות מיותרות, היא פשוט להכין אותם בעצמכם. תמיד ניתן לרכוש מייבש פירות בכמה מאות או אלפי שקלים ולפתח על הדרך תחביב חדש ובריא במיוחד, אך האמת היא שניתן גם להסתפק בתנור הביתי. ברחבי המרשתת ישנם שלל מתכונים לייבוש פירות, כשבאופן כללי התהליך כולל חיתוך של הפרי לפרוסות וייבוש בתנור על טמפרטורה נמוכה.

ככול שהפרי מכיל יותר נוזלים, טמפרטורת הייבוש צריכה להיות נמוכה יותר ומשך הייבוש צריך להיות ממושך. יותר. כך לדוגמה, אגסים ותפוחים נייבש לרוב בטמפרטורה של 60 מעלות במשך חמש שעות. בננה לעומת זאת, תסיים את תהליך הייבוש תוך שעתיים ותוכל לעמוד גם בחום של 120 מעלות. כמו כן יש הממליצים להבריש את הפירות לפני האפייה עם מעט מיץ לימון למניעת השחרה. 

כפי שאתם מבינים, מדובר לרוב על תהליך מרגש וטעים מאוד של ניסוי וטעייה. כך שאם חיפשתם תחביב חדש שיתאים כמו כפפה ליד לתקופת הסגר ויספק לכם תעסוקה לשעות הארוכות של השהייה בבית, זה הזמן להתחיל לייבש פירות ושיהיה לכם ט"ו בשבט שמח וטעים. בהצלחה!

חגיגה צבעונית של פעם בשנה

ולסיום, אם אפשר לקיים את מצוות החג בהידור, למה לא? טו בשבט זו הזדמנות חגיגית באמצע החורף לארוחה לא שגרתית ומלאת טעמים מפתיעים. קחו את הטעמים והצבעים צעד אחד קדימה ותשלבו עוד מתוקים, שוקולדים וכל מה שהופך את המפגש החגיגי לאירוע שובר שגרה למהדרין. חג שמח.

סושי, שוקולד ופירות במגש מפנק אחד
דקלה מולא אומנית הפרי, עפולה. 0532413861

אקזוטיקה של פירות + בלונים ופרחים
פרוט אנד פוד, חיפה. 0539373999

מגשי מסיבה ססגוניים עם יינות ושוקולדים
פירות ומתוקים, אשדוד. 0536262429

כל המשלוחים מכל המסעדות