יום הפסטה הבינלאומי 2020: 5 משלוחים מומלצים

איטליה בקורונה – איך נכון לבשל פסטה, כמה קלוריות יש בכל מנה ומה הכי מומלץ לשלב עם הפסטה? לכבוד יום הפסטה הבינלאומי שיחול ב-25 באוקטובר, קבלו חמישה משלוחים (ועובדות) של המאכל הכי נאכל בארץ המגף

ישראלי ממוצע צורך בשנה ממוצעת כארבעה ק"ג פסטה. האמת היא שאין שום דבר ממוצע בעובדה הזו אם כי תלוי למי אנחנו משווים את עצמנו. כך לדוגמה הממוצע של אדם איטלקי מהשורה עומד על קרוב יותר ל-30 ק"ג פסטה בשנה (28 ק"ג ליתר דיוק). למרות שאנחנו רחוקים שנות אור מהנתונים האיטלקיים, עדיין יש לנו לא מעט במה להתגאות: הפסטה התאקלמה בצורה פנטסטית בישראל והמסעדות האיטלקיות הן מהפופולאריות ביותר במחוזותינו הלבנטיניים.

רפאלוסמל איטלקי מפואר. מסעדת רפאלו. צילום: באדיבות המקום

המסעדות עוד סגורות ואת החוויות הקולינריות שלנו אנחנו צורכים בעיקר מהבית. זו לא סיבה לדאגה. לכבוד יום הפסטה הבינלאומי הבא עלינו לטובה, קבלו חמישה דברים שלא ידעתם על פסטה והכירו על הדרך חמש מסעדות איטלקיות מומלצות עם פסטות עשירות במשלוח עד הבית.

כל משלוחי הפסטות עד הבית
מתגעגעים לאיטליה? מגוון מסעדות איטלקיות במשלוחים
רגע לפני החורף: דגים, גבינות ואיטלקיות במשלוח

כל פסטה והרוטב שלה

בניגוד למקובל במטבח האיטלקי-ישראלי, שבו "הכול הולך עם הכול", במטבח האיטלקי הקלאסי, ישנה הקפדה יתרה על כל הקשור לסוג הרוטב המתאים לכל סוג של פסטה. לכל רוטב ישנה רמת סמיכות משלו ומרקם ייחודי משלו וכל סוג של פסטה, לוכד את הרוטב בצורה שונה. לפיכך אטריות חלקות יפיקו את המרב מרוטב שמנוני, אטריות עבות יחסית ישמחו אם תעטפו אותן ברוטב סמיך וכן הלאה והלאה. בדיוק כך פסטות ממולאות, שאמורות לתפוס את מרכז הבמה במנה, יעדיפו להתעטף ברוטב עם טעם עדין יחסית, שלא יגנוב את הפוקוס מהמילוי אלא ילווה אותו בלבד, ידגיש את הטעמים שלו ויחמיא להם.

המלצת פסטה: מנת האניולוטי ריקוטה ותרד (69 שקלים) של מסעדת רפאלו הכשרה, המוגשת בחמאת זעפרן עם כרישה, אספרגוס, עגבניות שמש, פרמז'ן שום ושקדים קלויים. מהמסעדה הקרייתית הוותיקה תוכלו להזמין משלוחים לכל אזור הקריות, לקיבוץ אושה ואפילו לקיבוץ רמת יוחנן.

רפאלו, דרך עכו 192, קריית ביאליק. 0536115099

רפאלובתיאבון! מסעדת רפאלו. צילום: באדיבות המקום

לחיי ההבדל הקטן

אחד ההבדלים המשמעותיים ביותר בכל הקשור לצריכת פסטה בין ישראל ואיטליה, למעט ההבדלים הכמותיים כמובן, בא לידי ביטוי בדרגת הבישול: בעוד שבישראל נהוג להגיש את הפסטה כשהיא רכה יחסית, באיטליה נהוג להגיש את הפסטה כשהיא מבושלת לדרגת "אל דנטה". בדרגת הבישול הזו, הפסטה אמנם רכה מעט אך עדיין קשיחה מספיק כדי שתחושו את הקשיחות שלה בשיניים. משמעות הביטוי "אל דנטה", הוא עד השן וחלק מכם כבר שמו לב שישנו קשר בין הביטוי האיטלקי, למילה dentist, שמשמעותה רופא שיניים (באנגלית). ביטוי נוסף הקשור לבישול פסטה הוא Molto al dente. הכוונה היא לבישול קצר מאוד של הפסטה, הנכנס לתמונה כשמדובר במנת פסטה שיש לבשל בשני שלבים.

המלצת פסטה: בכל הקשור לאותנטיות והקפדה על הפרטים הגדולים והקטנים כאחד, אין כמו מסעדת גוסטינו שברמת ישי. במסעדה האיטלקית המצליחה, פרי יוזמה משותפת של המסעדנים אמנון ישכיל ואיתי אדוני, שחברו לשף המוערך ליאון אלקלעי, תוכלו ליהנות מכל הטוב של המטבח האיטלקי, מבלי לעבור בנתב"ג. ההמלצה שלנו – לכו על פסטה ראגו פיורנטינה (74 שקלים): פטוצ'יני עם בקר מפורק בבישול ארוך, יין אדום, בצל מקורמל, שום, פטריות, ערמונים, שמנת וחמאה. מגוסטינו תוכלו להזמין משלוח בין השאר ליקנעם, קיבוץ שער העמקים, שמשית, תמרת וקיבוץ שריד.

גוסטינו, הצפצפה, אזור תעשייה רמת ישי. 0538093077

גוסטינוכל פסטה במקום. גוסטינו. צילום: באדיבות המקום

כמה סוגי פסטה אתם מכירים?

רוב הסיכויים שאתם מכירים לכל הפחות עשרה סוגים של פסטה שכן בישראל נפוצים מספר סוגים מרכזיים כמו ספגטי, פפרדלה, פטוצ'יני, רביולי, טורטליני ומקרוני. עם זאת, מגוון הפסטות רחב הרבה יותר וכולל לא פחות מ-400 סוגים שונים של פסטה. חלק מהם סטנדרטיים יחסית בעוד שישנם סוגים מקוריים במיוחד כמו פסטה בטעם שוקולד, המשמשת להכנת מנות אחרונות.

המלצת פסטה: רדיאטורי (Radiatori) למשל, היא בין הפסטות המעניינות ביותר מבחינה צורנית, שכן היא נראית כמו רדיאטור זעיר. העיצוב המשונה שלה, מאפשר לה ליהנות משטח פנים גדול במיוחד, ללכוד כמות גדולה יחסית של רוטב ולספוג הרבה מאוד טעמים מהרוטב שעוטף אותה. אחת ממנות הרדיאטורי הטעימות ביותר בסביבה, היא מנת הבטטה דולצ'ה (48 שקלים) של מסעדת איטליאנו דה לה קוסטה החיפאית של השף חמודי עוקלה: פסטה רדיאטורי, בטטה צרובה בחמאה, שום, שמנת ואגוז מוסקט - כמה פשוט, ככה טעים ומענג. מאיטליאנו דה לה קוסטה תוכלו להזמין משלוחים לכל רחבי חיפה, לרבות רמת אלון, העיר התחתית ומת"מ.

איטליאנו דה לה קוסטה, העלייה השנייה 96, חיפה. 0538093302  

במהרה בימינו, בזמן הזה. מסעדת איטליאנו דה לה קוסטה. צילום: באדיבות המקום

עדיין מאמינים שפסטה היא מנה משמינה במיוחד?

פסטה פשוטה מכילה כ-150 קלוריות במנה של מאה גרם ולכן לא מדובר במנה משמינה במיוחד. זאת כמובן כל עוד לא מוסיפים לה יותר מדי קלוריות בדרכים כאלו ואחרות. הכוונה היא לכך שמנת פסטה בת 150-100 גרם ברוטב עגבניות פשוט, יכולה להיות יופי של מנה מזינה והגיונית מבחינה קלורית. לעומת זאת מנת פסטה במשקל של 300 גרם, שעטופה ברוטב שמנת וחמאה עם פירורי בייקון, היא כבר סיפור שונה לגמרי...

המלצת פסטה: אם מתחשק לכם מנת פסטה פשוטה, טעימה, מדויקת ולא משמינה, נמליץ לכם ללכת על פומודורו איטלקי (54 שקלים) מבית מסעדת נוקטורנו הירושלמית, המגיעה עם רוטב עגבניות, שמן זית, בצל, שום טרי, בזיליקום וגבינת פרמזן. עוד נציין שאת מנת הפסטה המוקפדת של נוקטורנו, ניתן להזמין גם בגרסה טבעונית. ממסעדת נוקטורנו הכשרה תוכלו להזמין משלוחים לכל רחבי ירושלים. בתיאבון ושיהיה לכם חג שמח!

נוקטורנו, בצלאל 7, ירושלים. 0537106419

מדוע פסטה טרייה זקוקה להכשר?

רבים מאמינים שפסטה טרייה שמגיעה ללא מילוי כלשהו, לא זקוקה להכשר כיוון שמדובר במוצר פשוט יחסית, שלא מכיל חומרים שעשויים להיות לא כשרים. עם זאת, ישנם פוסקים רבים שהתייחסו לעובדה שבכל זאת עשויות להתעורר בעיות מסוימות עם נושא הכשרות וזאת כיוון שיתכן שהפסטה מכילה חומרים משמרים מסוימים שדורשים הכשר, יתכן שהקמח לא נופה כראוי, שנוספו ביצים מופרות לבצק וכיו"ב. לאור כל זה, נכון להיום גם פסטה טרייה שלא מכילה כל מילוי, מצריכה הכשר.

המלצת פסטה: משלוח של פסטה איכותית וכשרה, מבית מסעדת פסטה פקטורי שבקריית אונו. הפייבוריטית שלנו מהתפריט העשיר במיוחד של פסטה פקטורי, היא מנת פסטה משובחת העונה לשם "רביולי גבינות ומנגולד": מיקס של פטריות ובצל סגול, מוקפצים ביין לבן, ברוטב רוזה מסקרפונה וגבינת פטה (67 שקלים). מפסטה פקטורי שבקריית אונו ניתן להזמין משלוחים בין השאר לגני תקווה, אור יהודה, גבעתיים, גבעת שאול, בני ברק, סביון ורמת גן.

פסטה פקטורי, קריית אונו. 0537105748

כל המשלוחים מכל המסעדות