תפריט מיוחד לראש השנה 2020: אצל סבינה במטבח

מה אוכלים אצל סבינה? אוכל אותנטי וטעים מכל העדות ובעיקר קווקזי, גרוזיני ורוסי. ראיון מרתק עם השפית סבינה לוינסקי (שגב, דיקסי לשעבר) שפתחה את הלב ואת המטבח הביתי להזמנות ומשלוחים מיוחדים

אפשר לומר שהקורונה "הצליחה" לשנות גם את פני המסעדות, האוכל והבישולים מכל הכיוונים. היום אנחנו מבשלים הרבה יותר בבית, מזמינים הרבה יותר ממסעדות וגם, מאנשים שמבשלים ואופים בבית. המגיפה העולמית האיצה את טרנד מכירת האוכל הביתי ולא מעט שדרגו את היכולות הקולינריות שלהן למשהו מקצועי, עסקי ובעיקר מדיף ריח של בית לכל עבר.

מי שהצליחה להפוך את הלימון ללימונדה היא השפית סבינה לוינסקי, מומחית באוכל קווקזי שמבשלת כל החיים בערך, וכעת לקחה את העסקים צעד אחד קדימה עם קייטרינג, סדנאות אוכל ותפריטים מיוחדים להזמנה בכל מקום.

אוכל ביתי במשלוחים. כל המסעדות

אוכל יהודי מוכן לשבת. המלצות משלוחים

 סבינהסדנאות אוכל וערבי קולינריה מיוחדים. צילום: סבינה לוינסקי

כך הכול התחיל

סיפור האהבה של סבינה לוינסקי לאוכל ולבישול התחיל בגיל 7 באזרבייג'ן, כשבילתה שעות וימים במטבח עם סבתה המשיך בעלייתה לארץ וברצונה להכיר לישראלים את האוכל הקווקזי, במסעדה מצליחה שנסגרה, בסדנאות מיוחדות ובמכירה של אוכל מוכן הביתה, כדי שכולם יאכלו את הקווקז בבית. 

"אני מבשלת מגיל 7" מספרת לוינסקי (45). "למרות שהייתה לנו משפחה מאוד גדולה באזרבייג'ן, גרנו כולם בבית אחד וביליתי שעות על גבי שעות במטבח עם סבתא שלי זיכרונה לברכה, שהתעקשה ללמד אותי את כל רזי הבישול הקווקזי כל עוד היא בחיים. למדתי ממנה גם לתפור, לסרוג ואפילו להכין שטיחים מכיוון שלאבא שלי היה שם מפעל. האומנות הזאת היא המתנה הכי גדולה שהיא נתנה לי". 

לוינסקי תמיד אהבה לבשל, אבל הלכה ללמוד בבית ספר לאחיות בגיל 16, במטרה לעבוד כאחות. היא עדיין לא ידעה אז, שלחיים יהיו תוכניות אחרות עבורה. היא התחתנה, עלתה לארץ, בילתה זמן רב במקלט לנשים מוכות והתגרשה. שנים לאחר מכן הכירה את אהוב ליבה שהפך לבעלה השני.

סבינה השפית סבינה לוינסקי. צילום: אורנית אלוני

עבר עשיר עם מיטב השפים

"בעלי היה מבקר מסעדות בעברו, ומההתחלה אהב את הבישול שלי. הוא היה אוכל אצלי בבית ותמיד שואל למה אני לא עושה עם זה כלום. אחרי שהתחתנו הוא כל הזמן אמר לי שאני צריכה לפתוח מסעדה ואמרתי לו שעד שלא אלמד טבחות אני לא מוכנה. וכך, הלכתי ללמוד במכללת השף טבחות וקונדיטוריה, אחרי זה הרווחתי קצת ניסיון אצל שגב משה וב"דיקסי" של חיים כהן, והבנתי שאני מוכנה לפתוח עסק". 

סבינה קיבלה ייעוץ כלכלי מקבוצה של נשות עסקים וזכתה במכרז לדוכן של אוכל ביריד למען יום האישה בראשון לציון. "הגשתי שם אוכל בוכרי, גרוזיני קווקזי וההיענות הייתה פשוט מטורפת. הכול התחסל במהירות האור" היא מספרת. למחרת כבר פתחה דוכן בשוק האיכרים, שם בילתה את יומה בצעקות "חצ'אפורי" לעוברים ושבים. "אף אחד לא ידע שהשם שלי הוא סבינה, פשוט היו קוראים לי חצ'אפורי".

אוהבים אוכל גרוזיני? כל משלוחי האוכל הגרוזיני

אחרי כמה שנים סבינה ובעלה פתחו את מסעדת חלומותיהם שהצליחה והייתה מלאה באנשים, במיקום קצת פחות מוצלח. השניים לא קיבלו אישור למקם מנדפים, הריח של השמן התפזר במקום והם החלו לצבור דוחות וכך, הוחלט לסגור. אחרי כמה חודשים קשים, סבינה החלה לעבוד במסעדה טבעונית מחוץ לביתה. איך אישה קווקאזית מבשלת אוכל טבעוני אתם שואלים? בקלות, סבינה הציעה לבעל הבית להפוך את האוכל שהיא יודעת להכין לטבעוני, השמועה החלה לפרוש כנפיים ואנשים החלו להגיע לטעום. בסופו של דבר, גם המסעדה הזו נסגרה. 

תפריט מיוחד לראש השנה

בינתיים גם הגיחה לחיינו הקורונה, וסבינה החליטה שלא לתת לגורל לנהל את חייה, והחליטה לפתוח קייטרינג פרטי מהבית, לקיים סדנאות, ערבי נשים וזוגות בבתים, ארוחות בוקר לאנשי עסקים וכו'. "אני מבשלת בבית, יש לי אתר וכל מי שרוצה מזמין דרכי ומגיע לאסוף. אני יכולה להגיע לבתים לבשל, להעביר סדנאות וללמד. עכשיו למשל, בניתי תפריט מיוחד לראש השנה ובגלל שבעלי פולני, אני גם מכינה גפילטע פיש, כבד קצוץ ומאכלים מסורתיים נוספים.2

לוינסקי לא יודעת אם תפתח מסעדה שוב, אבל היא מתכננת לשכור וילה יפה ולארגן שם ערבי Eat With מיוחדים. היא מספרת שהיום, הרבה יותר אנשים מכירים את האוכל הגיאורגי, הקווקזי, הבוכרי, ונותנים לו מקום של כבוד בתפריט שלהם.

סבינהממולאים, בשרים וגם מנות צמחוניות וטבעוניות. צילום: סבינה לוינסקי

מה תוכלו להזמין מסבינה?

ובכן, אנחנו מקווים שהכנתם דף ועט: ממולאים משלל סוגים, בשרים או צמחוניים, כיסונים קווקזים, ביניהם דושפרא, מטוגנים וחינקלי. כיסונים בוכרים באידוי, קרעפלך, ואף כיסונים קפואים.

תבשילי בשר בבישול ארוך, ביניהם אושפלאו בוכרי, באחש, ואורז קווקזי עם עוף, פירות יבשים, זעפרן ותבלינים. חמין ותבשיל קווקזי בשם שמוקופתא העשוי מבשר טחון בצורת קציצות, תפוחי אדמה ברוטב אותנטי ותבלינים. גם מרקים, בשרים, עוף ודגים, יחד עם המאפים המיוחדים תוכלו להזמין. ביניהם מאפה הגוג'גוז'ה, צ'יבוריקים, וחצ'אפורי, כמובן.

"מקווה להמשיך לשמח אנשים עם האוכל"

"המנות הכי פופולאריות שאני מוכרת הם הכיסונים הקווקזים שאני מכינה במילויים שונים. אוכל נוסף שישראלים לא מכירים הוא התבשילים. לא הכול אצלנו זה מאפים, בשר בתנור עם שזיפים למשל, בורשט שזה תבשיל אוקראיני, אלה תבשילים שאני מבשלת שזוכים להצלחה רבה. גם הרבה צמחונים וטבעונים מזמינים אצלי וזה משמח שאני מצליחה להגיע גם ללב וגם לקיבה שלהם. החלום שלי היה שהאנשים יכירו את המטבח הקווקזי ואני גאה שנחשפו לזה דרכי. עברתי הרבה בחיים שלי, אף פעם לא התייאשתי ואני מקווה להמשיך לשמח אנשים עם האוכל שלי, לנצח".

כל המשלוחים מכל המסעדות