רק משלוחים: מצב המסעדות בסגר שלישי

ענף המסעדנות נמצא במשבר חסר תקדים שרק הולך ומחמיר מיום ליום, והחל מיום ראשון (27.12) יופסקו כליל אף שירותי הטייק אווי מהמסעדות. כמה עסקים נסגרו השנה, כמה עומדים לפני סגירה ואיך כל זה קשור לבשלנים הביתיים?

חצי הכוס המלאה - מדינת ישראל נמצאת בתחילתו של מבצע החיסונים הגדול ביותר בתולדותיה. החיסונים שחיכינו להם שנה שלמה כבר כאן ועם כל משלוח חדש שוטף את ישראל גל של אופטימיות. אבל! למרות שכבר אפשר לראות את האור בקצב המנהרה, נתוני התחלואה הובילו את מקבלי ההחלטות להכריז על סגר שלישי החל מראשון הקרוב (27.12). המשמעות היא הפסקת שירותי טייק אווי והתמקדות אך ורק במשלוחי אוכל. עבור ציבור המסעדנים, מדובר בלא פחות ממכת מוות לענף.

האם ומתי יפתחו שוב המסעדות? צילום: שאטרסטוק

כדי לקבל פרספקטיבה על מצבו של הענף שהתמודד עם אינספור קשיים עוד לפני פרוץ משבר הקורונה, תפסנו לשיחה את מר תומר מור, יו"ר עמותת "מסעדנים חזקים ביחד":

טיול בבית: טועמים חו"ל במשלוח

חוגגים 2021: ארוחות סילבסטר במשלוח

40% מהתעשייה עומדים להימחק

"מאז הסגר הראשון בחודש מרץ האחרון, נסגרו בישראל כ-2,000 מסעדות", פותח מור. "אך לצערי זוהי רק ההתחלה".

יש לכם תחזיות בנוגע להיקף הפגיעה הצפויה בענף בשנה הקרובה?

"לפי ההערכות העדכניות ביותר שלנו, שמתייחסות לחודשים אפריל-מאי, כלומר ליעד שבו המסעדות אמורות לשוב לפעילות, צפויות להיסגר כ-3,000 מסעדות נוספות. מדובר בסדר גודל של 40% מתעשיית המסעדות שפשוט יימחקו".

זה נתון לא קל לעיכול. מהן ההשלכות שלו על התעשייה בפרט ושוק העבודה בכלל?

"מה שחשוב להבין זה שבתעשיית המסעדות ישנם כ-100 אלף חבר'ה צעירים שמתפרנסים כמלצרים, ברמנים ומנהלי משמרות למשל. כל השכבה הזו של כוח העבודה נחתכת בכ-70-60 אחוזים כיוון שהמסעדות שינו את האופן שבו הן פועלות. משבר הקורונה אילץ את המסעדות לעבור להיתכנות של Self Service, Over the Counter, טייק אווי ומשלוחים. זה מייתר לחלוטין את כל שכבת המלצרים לדוגמה. מדובר בעשרות אלפי עובדים שהפכו למיותרים".

חזרנו שוב למשלוחים נטו. צילום: שאטרסטוק

ומה לגבי המסעדות עצמן?

"אני רק רוצה להסביר שלא התווספו משרות חדשות שיכולות לחפות על המשרות שנמחקו. ובנוגע לסגר הנוכחי, אנחנו צופים פגיעה חמורה ביותר בכ-3,500 עסקי מזון כמו שווארמיות, דוכני פלאפל והמבורגרים שעובדים בשיטת Over the Counter. כל אלו ייפגעו בצורה משמעותית מאוד".

מה שמעניין זה שבמהלך 2020 נפתחו מאות מסעדות, למרות הקשיים ולמרות המגבלות. איך אתה מסביר את זה?

"מה שאנשים שלא נמצאים בתחום לא מבינים, זה שמסעדה לא קמה ביום אחד. לפתוח מסעדה זה תהליך ממושך שמזכיר היריון. אז נכון שב-2020 נפתחו כ-500-400 מסעדות. אבל הפתיחה של המסעדה זה שלב הלידה וללידה היו שלבים מקדימים. לכן סביר להניח שמסעדות שנפתחו במרץ או אפריל לדוגמה, החלו לקרום עור וגידים מספר חודשים לפני פרוץ משבר הקורונה.

כדי להקים מסעדה צריך להשקיע חודשים ארוכים בתכנון, בעבודה מול אדריכלים, ביצירת קשרים עם ספקים, בהקמת צוות, בהכשרות, בשיפוצים ולמעשה מדובר ברשימה אינסופית של דברים שצריך לעשות בדרך להקמה. לכן הרוב המוחלט של העסקים שקמו השנה, השלימו תהליך ארוך שהחל בשנת 2019".

אחת התופעות הברורות ביותר ב-2020 לדעתי, באה לידי ביטוי במאות בשלנים ביתיים שהקימו עסקים חדשים והחלו להציע משלוחי אוכל מוכן מהמטבח הביתי שלהם. כיצד התופעה הזו השפיעה על הענף?

"מבחינתי התופעה הזו היא "גליץ'" של המערכת"

תוכל להרחיב מעט בנושא הזה?

"מסעדן שרוצה להקים עסק באופן חוקי, צריך לעבור שבעה מדורי גיהינום. הבשלנים הביתיים לעומת זאת, מקימים עסק מהיום להיום. ועצם זה שחברות שמספקות שירותי משלוחים נותנות להם יד ומספקות להם שירותים, זו פשוט עבירה. מדובר בעבירה בין השאר כיוון שהחברות האלו מספקות ללקוחות שלהן אוכל בצורה לא בטיחותית".

נשארים לאכול בבית הבטוח. צילום: שאטרסטוק

ואיך מתבצעת האכיפה בתחום הזה?

"לצערי הרב בתחום הזה אין אכיפה. נקודה. אבל חשוב לי להדגיש שקשה מאוד לכעוס על הבשלנים הביתיים שהקימו מטבח רפאים במטבח הביתי שלהם. זו פשוט תוצאה של המשבר שאנחנו נמצאים בו. הרי לא מדובר ביזמים שהקימו עסק. מדובר במקרים רבים על אנשים קשי יום שמצאו את עצמם בלי מקור פרנסה ובסך הכול מעוניינים לשרוד. לא יותר".

מה המסר שלך למקבלי ההחלטות רגע לפני שהסגר נכנס לתוקף?

 "שירות המשלוחים והטייק אווי מאפשר בראש ובראשונה לעסקים הקטנים להתפרנס. לסביח בגבעתיים, לבית הקפה השכונתי בירושלים, לזכיין של מסעדה או בית קפה בקריית ים, לשווארמה הפינתית בפתח תקווה ולדוכן הפלאפל באשקלון.

עמותת "מסעדנים חזקים ביחד" קוראת לממשלה להמשיך את הפעילות של המסעדות במסגרת תכנית "הרמזור" ולאפשר שירותי משלוחים וטייק אווי. חשיבות השמירה על פעילות המסעדות ודוכני המזון היא קריטית. אסור לחרב עוד יותר את המסעדות שמצבן קשה. אין שום סיבה שנוכל ללכת לעבודה, לבית המרקחת או לסופר אבל לא נוכל לאסוף או להזמין אוכל ממסעדה.

אם הממשלה תבחר להתעלם מציבור המסעדנים, שעבורו הסגר השלישי הוא בסך הכול המשך של הסגר השני כי המסעדות סגורות מספטמבר, אל תתפלא אם חלקם יבחרו להתעלם מהנחיות הממשלה".

כל המשלוחים מכל המסעדות