הזמנות או לא להיות: כך הסתגלו המסעדנים למשבר

כיצד הסתגלו המסעדנים בישראל למציאות החדשה והאם מסעדה שפועלת ללא מערך משלוחים יכולה לשרוד במציאות הנוכחית?

כמעט מדי יום נוחתות על הציבור גזרות חדשות, שלא אחת משתנות עוד במהלך היום שבו פורסמו. המציאות הדינמית מתישה את כולנו ואין תחום אחד במשק הישראלי שלא הושפע במידה כזו או אחרת ממשבר הקורונה. אחד הענפים שספגו את הפגיעה המשמעותית ביותר הוא ענף המסעדנות כמובן, שנאלץ להתאים את עצמו באופן קבוע למציאות המשתנה. מטבע הדברים, ספציפית בתחום המשלוחים, ניתן לראות שינויים גדולים במיוחד. ישנן אף לא מעט מסעדות שמעולם לא הציעו שירות משלוחים אך נאלצו להקים מערך שלם בשל לקחי הגל הראשון.

"האמת היא שתמיד סירבתי לעשות משלוחים", משתף המסעדן שרון ישי ממסעדת פראטלי הנתנייתית. "העדפתי להתמקד בתחום האירועים ולהשקיע את עיקר המשאבים באירוח במסעדה עצמה. השינוי הגדול הגיע מן הסתם בגל הראשון. באמצע חודש מרץ ישבתי במסעדה והבנתי שאין פשוט שום דרך להמשיך הלאה מבלי להקים מערך משלוחים רציני".

זה לא בדיוק עניין של מה בכך...

"ממש לא. אבל עבדנו מאוד קשה במשך מספר שבועות, במהלכם היינו צריכים לבנות תפריט משלוחים חדש, להכניס שינויים במנות כדי שיגיעו במצב מושלם לבית הלקוח, לבחון אינספור אריזות, להשקיע המון במיתוג, להקים פלטפורמת הזמנות ולהשתלב בפלטפורמות קיימות, לדחוף את כל נושא השיווק והפרסום ובסופו של דבר הצלחנו להעמיד מערך משלוחים יעיל מאוד ולגרום לאנשים להכיר אותנו כמסעדה שבין השאר עושה משלוחים".

הזכרת שינויים שהכנסתם במנות כדי שיתאימו למשלוחים. אתה יוכל לתת דוגמה?

"ודאי. למשל היינו צריכים לשנות את המתכון של הבצק של הפיצות כדי שהפיצה תישאר קריספית גם אחרי שתשהה בקרטון כ-20 דקות. בדיוק כך היינו צריכים גם להוציא את הפסטות בשלב מוקדם יותר מהמים כיוון שתהליך הבישול למעשה לא נעצר ברגע שהפסטה יוצאת מהסיר וחשוב לנו שהפסטה תגיע לסועד במידה הנכונה. בנוסף בנינו תפריט משלוחים שכולל אך ורק מנות שמגיעות נהדר במשלוח, מה שאומר שהחלטנו לוותר על מנות כמו קרפצ'יו או כל מנה שמכילה פירות ים. כמו כן חיזקנו מאוד את תחום הכריכים והתחלנו להציע שישה סוגים שונים של כריכי Panino, שהפכו לשמחתי להצלחה מסחררת".

צילום: שאטרסטוק

העבודה הקשה השתלמה

"מעבר לזה שהעבודה הקשה השתלמה ושיש לנו היום קהל שלם של סועדים נאמנים שמעולם אפילו לא ביקרו אצלנו, אין לי ספק שזה מה שהציל אותנו. בלי מערך המשלוחים לא היינו שורדים את המשבר ובאופן כללי אני מאמין שמסעדות שלא יעברו לעבודה במשלוחים, לא יוכלו לשרוד את המשבר הזה וככול הנראה ייסגרו את הדלת כבר בחצי השנה הקרובה".

פרה על גלגלים

מסעדה נוספת ששינתה כיוון בעקבות משבר הקורונה, היא מסעדת פרה פרה, שבאה לעולם לפני קצת יותר משלוש שנים בגדרה. אלון אהרונסון, מבעלי המסעדה, מרחיב: "התפריט שלנו מטבעו לא מתאים במיוחד למשלוחים כיוון שאנחנו מתמחים בסטייקים איכותיים, נתחים מובחרים ומה שביניהם. גם היום אנחנו לא שולחים סטייקים כמובן".

אז מה בכל זאת כולל תפריט המשלוחים החדש?

"כשהבנו שאין לנו ברירה אלא להקים מערך משלוחים באמצע חודש מרץ, בנינו תפריט חדש לחלוטין שמורכב ממנות משלוחים קלאסיות, בדגש על כריכים בשריים והמבורגרים. יצרנו למשל קטגוריה שלמה של המבורגרים מושחתים שלא הייתה קיימת לפני כן. אמנם היום אתה יכול לשבת אצלנו במסעדה ולהזמין המבורגרים מושחתים, אבל המנות האלו נוצרו במיוחד לתפריט המשלוחים. אחת המומלצות שבהן היא מנה של המבורגר בקר במשקל 400 גרם עם טופינג של פרוסות צ'וריסוס, בצל ופטריות על הגריל".

האם חשתם בשינויים בדפוסי ההזמנות בחודשים האחרונים?

"בהחלט. למעשה אני לא אגזים אם אומר לך למשל שמדי שבוע אנחנו מרחיבים את טווח החלוקה שלנו. כמעט מדי יום אנחנו מקבלים טלפון מסועד ששואל אם יש מצב שנעשה משלוח עד למושב מסוים שמעולם לא חלמנו להגיע אליו בכלל והשאיפה שלנו היא לספק שירות לכמה שיותר לקוחות.

אבל מעבר לזה, אני רואה גם מעין שיפט בהרגלי הבילוי במסעדות, שמשפיע על דפוסי ההזמנות במשלוחים. בימי שישי בערב למשל, היינו רגילים לארח קבוצות גדולות יחסית כמו לא מעט משפחות שהגיעו בקבוצות של 15-10 סועדים. היום מדובר כבר בשולחנות הרבה יותר קטנים של עד חמישה או שישה סועדים לכל היותר. מצד שני, אנחנו רואים עלייה בהיקף המשלוחים בימי שישי בערב. אנשים נמצאים יותר בבתים, יותר חוששים להגיע למסעדות ולשמחתי השכלנו לתת להם מענה. זו אחת הסיבות שאנחנו מציעים גם מנות ילדים במשלוחים למשל, כדי לתת מענה לכל המשפחה כולה".  

"הקורונה שינתה את חוקי המשחק"

מסעדת שלושת הקצבים שבנתניה, חוותה אף היא שינוי דרסטי בתחום המשלוחים. אורן סלם, אחראית מערך ההזמנות של המסעדה, מפרטת: "עד חודש מרץ השנה, כמעט לא עשינו משלוחים. אמנם היה לנו מערך משלוחים מצומצם אבל לכל היותר היה מדובר בשתיים-שלוש הזמנות ביום. והיה בזה מן ההיגיון, כי הישיבה במקום היא חלק אינטגרלי מהחוויה של שלושת הקצבים. הסועדים שלנו אוהבים לפתוח שולחן, ליהנות משפע סלטי הפתיחה ולאכול שיפודים לוהטים שלפני פחות מדקה ירדו מהגריל. בעקבות הסגר בגל הראשון וההגבלות הקשות שהגיעו בעקבותיו, חווינו ירידה משמעותית בהכנסות והבנו שהגיע הזמן להשקיע הרבה מאוד משאבים בתחום המשלוחים.

אפשר להגיד שבאופן כללי שמגפת הקורונה שינתה את חוקי המשחק. המשבר הנוכחי הבהיר לנו שמי שלא מסוגל לעבוד בצורה דינמית ולבצע שינויים מידיים, פשוט לא ישרוד".

ואתם הגבתם במהירות גבוהה יחסית?

"אנחנו לא בזבזנו שנייה. תוך זמן קצר מאוד בנינו תפריט משלוחים חדש ומאוד אטרקטיבי, הורדנו דרסטית את המחירים ופיתחנו למשל מגוון קומבינציות שכוללות סלטי פתיחה, מנה ראשונה, לאפות חמות ומגוון סוגי בשרים לבחירה. הדילים המשתלמים האלו, שהצענו בארבע דרגות מחיר, זכו לשמחתנו לתגובות חיוביות מאוד, בין השאר כי הם מספקים את התמורה הטובה ביותר למחיר. אפילו הנתחים הגדולים ביותר כמו אנטריקוט במשקל 1.2 ק"ג,, זוכים להצלחה מרשימה במשלוחים וזה עושה לנו טוב על הלב. גם השקענו הרבה מאוד בנוכחות שלנו ברשתות החברתיות כדי שהלקוחות שלנו יבינו שאפשר ליהנות מהחוויה של שלושת הקצבים, גם בבית".

צילום: שאטרסטוק

המסעדה צועדת על משלוחיה

"לשמחתי הצלחנו להגיע למצב שבו יש לנו עשרות משלוחים ביום ונפח ההזמנות רק הולך וגדל בהתמדה. לצערי לא כל המקומות נמצאים במצב שלנו. אם תעשה פה סיבוב ברחובות באזור, תראה המון שלטי למכירה או להשכרה שמעידים על עוד ועוד עסקים שנסגרו. עד שהממשלה תתעורר ותבין שענף המסעדנות בגסיסה וזקוק לתמיכה רצינית והגיונית, המצב הוא שמשלוחים וטייק אווי הם קו החיים שלנו וכל מה שמאפשר לנו לשרוד עוד יום במציאות הלא פשוטה הזו".

פראטלי, גיבורי ישראל 17, נתניה. 053-7101244

פרה פרה, הבילו"ויים 7, גדרה. 053-9415446  

שלושת הקצבים, ברקת ראובן 16, נתניה. 053-6114844